Avannetarvikkeet – milloin ja miten niitä käytetään

 

Jos potilaasi on hiljattain ollut avanneleikkauksessa tai on parhaillaan totuttelemassa avanteen kanssa elämiseen, kaikki erilaiset avannetuotteet saattavat tuntua hämmentäviltä.

Avanteen ihonsuojalevyn ja pussin sisältävän avannepussijärjestelmän lisäksi potilas saattaa tarvita avannetarvikkeita, jotka parantavat järjestelmän toimintaa. Tarvikkeet voivat pidentää ihonsuojalevyn käyttöikää, ehkäistä vuotoja, vähentää hajuja ja helpottaa pussin tyhjentämistä. Tällaisia tuotteita ovat avannetahnat, suojarenkaat, kiinnityksenpoistoaineet ja vyöt. Monille potilaille nämä tarvikkeet ovat olennainen osa päivittäistä hygieniaa ja avanteenhoitorutiinia.

Tässä artikkelissa esitellään joitakin Adapt-tarvikevalikoiman tuotteita ja kerrotaan niiden toiminnasta tarkemmin. Jokaisessa osiossa on myös linkki oppaaseen, jossa kerrotaan lisää kyseisen avannetarvikkeen käytöstä.


Litteät Adapt Flat ‑suojarenkaat

Suojarenkaat on suunniteltu avannetta ympäröivän ihon suojaamiseen. Suojarenkaalla tasataan ihon epätasaisuus ja parannetaan ihonsuojalevyn istuvuutta, jotta avanne-erite ei pääsisi vuotamaan ihonsuojalevyn alle.

Suojarenkaat ovat joustavia, eli niitä voi leikata, venyttää tai pinota yhteen, jotta ne istuvat pussijärjestelmään paremmin. Ne voi asettaa ihonsuojalevyn liimapuolelle tai suoraan puhtaalle, kuivalle avannetta ympäröivälle iholle. Niitä on saatavissa eri kokoisina ja eri paksuisina.

Tutustu myös Adapt-perheen tuoreimpaan tuotelisäykseen,
CeraRing-suojarenkaaseen.

Adapt-suojarenkaiden käytön vaiheittainen opas


Kuperat Adapt Convex -suojarenkaat

Hollister tarjoaa myös kuperan suojarengasvaihtoehdon. Kuperalla suojarenkaalla lisätään ihonsuojalevyyn hieman kuperuutta, mikä parantaa ihonsuojalevyn istuvuutta, minimoi vuodon ja suojaa avannetta ympäröivää ihoa.

Kuperasta Adapt Convex ‑suojarenkaasta on saatavissa useita kokoja ja kahta eri muotoa – pyöreä ja soikea – jotta erimuotoiset avanteet löytävät parinsa. Kupera suojarengas asetetaan avannetta ympäröivälle kuivalle iholle kupera puoli alaspäin tai ihonsuojalevyn liimapuolelle tasainen puoli alaspäin.

Tutustu myös kuperien Adapt-suojarenkaiden perheen tuoreimpaan tuotelisäykseen,
CeraRing Convex ‑suojarenkaaseen.

Kuperien Adapt Convex ‑suojarenkaiden käytön vaiheittainen opas


Adapt-voiteludeodorantti

Monilla sykkyräsuoli- tai paksusuoliavannepotilailla ilmenee kerrostumista ("pancaking"). Tällöin uloste jää jumiin avannepussijärjestelmän yläosaan avanteen ympäristöön. Koska uloste ei pääse putoamaan pussin pohjalle, se jää kiinni yläosaan ja saattaa aiheuttaa vuotoja tai häiritä avannepussijärjestelmän suodattimen toimintaa.

Voiteludeodorantti helpottaa pussin tyhjentämistä ja estää ulostetta tarttumasta pussiin. Se voitelee avannepussin sisäpuolta ja helpottaa ulosteen valumista pussin pohjalle. Tuote myös vähentää pussin tyhjennyksen ja vaihdon aiheuttamia hajuja.

Adapt-voiteludeodorantti on väritön, hajuton ja saatavilla sekä pullossa että pakkauksessa. Sitä voi käyttää jokaisen pussinvaihdon tai pussin tyhjennyksen yhteydessä hajujen vähentämiseen ja ulosteen tarttumisen estämiseen.

Adapt-voiteludeodorantin käytön vaiheittainen opas

Adapt-voiteludeodorantti


Ihoa suojaavat kirvelemättömät Adapt-pyyhkeet

Avanteen kanssa eläminen tarkoittaa avanteen ihonsuojalevyn käyttöä pitkiä aikoja ja sen irrottamista ihosta pussinvaihtojen yhteydessä. Tämä voi ärsyttää tai aristaa ihoa.

Ihoa suojaavat kirvelemättömät Adapt-pyyhkeet antavat iholle suojakalvon, joka toimii avanteen ihonsuojalevyn ja ihon välissä rajapintana, joka suojaa ihoa eritekontaktissa ja iholle kiinnitettyjä tuotteita poistettaessa.

Pyyhi ihoa suojaavalla pyyhkeellä ehjää ihoa ja anna ihon kuivua täysin, ennen kuin kiinnität avanteen ihonsuojalevyn. Sitä ei kuitenkaan suositella käytettäväksi kulutusta kestävien ihonsuojalevyjen kanssa, sillä se saattaa lyhentää niiden käyttöaikaa.

Ihoa suojaavien kirvelemättömien Adapt-pyyhkeiden käytön vaiheittainen opas

Ihoa suojaavat kirvelemättömät Adapt-pyyhkeet


Adapt-avannevyö

Jos potilas kaipaa avannepussijärjestelmäänsä parempaa turvaa, avannevyö saattaa antaa juuri toivottua varmuutta. Kliinikot suosittelevat usein avannevyön käyttöä (yhdessä avannepussijärjestelmän kanssa), kun halutaan lisätä kuperuutta ja parantaa ihonsuojalevyn istuvuutta.

Potilas voi käyttää joustavaa Adapt-vyötä yhdessä sellaisten pussien kanssa, joissa on vyökiinnikkeet. Varmista, että vyökiinnikkeet ovat poispäin kehosta ja vyö on linjassa avanteen kanssa. Vyön pitää olla kehoa vasten napakasti mutta ei liian tiukasti. Tiukkuus on sopiva, kun vyön ja ihon väliin mahtuu mukavasti kaksi sormea.

Tätä tarviketta voi säätää ja pestä.

Adapt-avannevyön käytön vaiheittainen opas

Adapt-avannevyö


Adapt‑ihonsuojalevytahna

Adapt-tahna tiivistää avanteen ja ihonsuojalevyn väliä. Se estää avanteesta tulevan eritteen pääsyn ihonsuojalevyn alle ja potilaan iholle.

Se täyttää ihon epätasaisuudet ja vähentää siten vuotoriskiä. Adapt-tahna EI ole kiinnitysaine, ja liian suuri määrä tahnaa häiritsee tiivistä kiinnitystä.

Tahnaa on saatavissa kahdessa erikokoisessa helpossa puristusputkilossa.

Adapt-ihonsuojatahnan käytön vaiheittainen opas

Adapt‑ihonsuojalevytahna


Adapt-avannejauhe

Avannejauhe on lääkeaineeton jauhe, joka imee kosteutta hieman ärsyyntyneeltä tai kostealta avannetta ympäröivältä iholta. Kosteuden poistaminen parantaa ihonsuojalevyn kiinnittymistä ihoon.

Avannejauhe ei sisällä lääkeaineita. Se vain imee ylimääräistä kosteutta, mikä helpottaa ihonsuojalevyn kiinnittämistä ihoon. Ripottele jauhetta suojattavalle avannetta ympäröivälle ihoalueelle, mutta pyyhi ylimääräinen jauhe pois, sillä se voi häiritä ihonsuojalevyn kiinnittämistä. Muista lopettaa avannejauheen käyttö, kun iho on parantunut. Jotkut kliinikot suosittelevat jauheen sijaan ihoa suojaavan pyyhkeen käyttöä, mutta se ei ole aina tarpeen.

Adapt-avannejauheen käytön vaiheittainen opas

Adapt-avannejauhe


Lääkinnällinen Adapt-yleispoistoaine kiinnityksen poistoon

Lääkinnällinen Adapt-yleispoistoaine kiinnityksen poistoon tekee avanteen ihonsuojalevyn irrottamisesta helppoa ja ehkäisee ihon rikkoutumista. Se myös irrottaa kiinnitysaineen jäämät iholta.

Poistoaine ei kirvele, sillä se on silikonipohjainen ja alkoholiton.

Kiinnityksenpoistoaine haihtuu nopeasti ja kuivuu kokonaan, joten uusi ihonsuojalevy kiinnittyy tiukasti.

Adapt-poistoainetta on saatavissa pyyhkeenä tai suihkeena.

Lääkinnällisen Adapt-yleispoistoaineen käytön vaiheittainen opas

Lääkinnällinen Adapt-yleispoistoaine kiinnityksen poistoon

 


Jos kaipaat lisää ohjeita avanteen hoitoon, löydät paljon hyödyllistä tietoa Hollisterin avannemateriaaleista terveydenhuollon ammattilaisille. Tässä osiossa on vinkkilehtisiä eri hoito-ongelmien ratkaisuun. Voit myös ottaa meihin yhteyttä ja kysyä avannetarvikkeistamme lisää.