Avanteen hoito kotona – itsehoito-opas

 

Jos sinulla on avannetta ympäröivän ihon punoitusta, ärsytystä, kutinaa, epämukavuutta tai vuotoa ihonsuojalevyn alta, älä huoli. Me autamme.

Olemme koonneet tähän oppaaseen useita mahdollisia avanteen hoidon ongelmia, joista selviää kotikonstein COVID-19-pandemian aikana.

Muista, että tällä sivulla on vain yleisiä neuvoja, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan ohjeita, jotka terveydenhuollon ammattilainen on antanut suoraan sinulle.

Arka iho

Avannetta ympäröivää ihoa kutsutaan peristomaaliseksi ihoksi. Vaikka alue voi olla pieni, sillä voi olla suuri vaikutus elämänlaatuun ja olon mukavuuteen, jos sitä ei hoideta oikein.

Joidenkin tutkimusten mukaan jopa 75 prosentilla avannepotilaista on jokin peristomaalisen ihon ongelma. Se voi aiheuttaa usein kipua, kutinaa, arkuutta, epämiellyttäviä hajuja tai yleistä epämukavuutta.

Tutustu Peristomaalisen ihon arviointioppaaseen. Se voi auttaa yleisten iho-ongelmien tunnistamisessa, antaa hyödyllisiä neuvoja ja kertoa, milloin on tarpeen käydä avannehoitajan tai muun terveydenhuollon ammattilaisen luona.

Huonosti istuva avanteen ihonsuojalevy

Avannetta ympäröivän ihon ongelmat johtuvat usein huonosti sopivasta avanteen ihonsuojalevystä. Se voi johtaa myös avanne-eritteen vuotamiseen suojalevyn alla, mikä puolestaan voi ärsyttää ihoa.

Avanne voi pienentyä ensimmäisten kuuden viikon aikana leikkauksen jälkeen ja myöhemminkin muuttaa muotoaan ja kokoaan. Avanteen ihonsuojalevyn pitäisi istua ihon ja avanteen rajalle. Varmista, ettei ihonsuojalevyn ja avanteen välissä näy ihoa, jotta vuotoa ei pääse syntymään.

Suosittelemme mittaamaan avanteen uudelleen ja leikkaamaan suojalevyyn sopivan kokoisen aukon, jotta se istuu paikalleen. Mittaa avannetta, kunnes se ei enää muutu, ja mittaa se uudelleen, jos ongelmia ilmenee tai painosi nousee tai laskee. Oikein asetettu avanteen ihonsuojalevy suojaa ympäröivää ihoa.

Lisätietoa laitteen vuotamisesta saat alta tai lukemalla 6 vinkkiä vuodon välttämiseen.

Vuotoa ihonsuojalevyn alla

Avanne-eritettä voi vuotaa avanteen ihonsuojalevyn alle monista eri syistä. Kun ihonsuojalevy istuu tarkasti avanteen ympärille, vältät vuodon ja suojaat ihoa ärsytykseltä ja avanne-eritteen aiheuttamilta ongelmilta. Muista aina noudattaa säännöllistä peristomaalisen ihon hoitorutiinia.

Tarvitsetko apua laitteen sovittamisessa? Meiltä saat vaiheittaiset sovitusoppaat yksiosaisille avannepussijärjestelmille ja kaksiosaisille avannepussijärjestelmille.

Kehonmuodot

Jos sinulla on vatsassa ihopoimuja, arpia, turvotusta avanteen takana tai muita muutoksia vatsan ääriviivoissa, saattaa olla, että avannepussijärjestelmä ei istu kunnolla. Tiivis avanteen ympärys ehkäisee vuotoja ja lisää mukavuutta.

Pidä ihosi mahdollisimman tasaisena, kun asetat tuotteen. Jos vuoto-ongelmat jatkuvat tai sinulla on ihoärsytystä, ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Tuotteemme on suunniteltu muotoutumaan kehon muotoihin vaarantamatta istuvuutta. Voit arvioida ihonsuojalevyn säätämisen tarpeen arvioimalla avanteesi ja vatsasi istuvuuden mittatyökalulla. Voit myös tutustua uusimpaan tuotevalikoimaamme.

Turvotusta avanteen takana tai ympärillä

Turvotus avannekohdan ympärillä voi olla normaalia leikkauksen jälkeen. On kuitenkin tärkeä tarkkailla kohtaa tässä vaiheessa. Jos kipua, pahoinvointia, oksentelua, toimettomuutta tai merkittäviä lämmönmuutoksia ilmenee, ota yhteyttä avannehoitajaan tai muuhun terveydenhuollon ammattilaiseen.

Monilla avannepotilailla saattaa ilmetä niin kutsuttu parastomaalinen tyrä. Se on yhden sortin haavatyrä, joka syntyy vatsan ulompaan kerrokseen avanteen lähelle. Se muodostaa pullistuman avanteen ympärille. Suurin osa avannealueen tyristä ei aiheuta vakavia ongelmia, mutta terveydenhuollon ammattilaiseen pitäisi kuitenkin ottaa yhteyttä, jos avannepussijärjestelmän ongelmia tai mitä tahansa haittavaikutuksia ilmenee.

Avanteen verenvuoto

Vaikka verenvuoto on useilla avannepotilailla harvinaista, muutamista mahdollisista tilanteista kannattaa olla tietoinen.

Tavallisimmassa tilanteessa avanteesta vuotaa verta, kun sitä on koskettu. Näin voi käydä puhdistus- ja hygieniarutiinin aikana. Silloin verenvuodon pitäisi lakata nopeasti. Jos niin ei käy, ota yhteyttä avannehoitajaan tai muuhun terveydenhuollon ammattilaiseen.

Ummetus kolostoomapotilaalla

Kolostooma- eli paksusuoliavannepotilailla voi olla ummetusta. Se voi johtua tietyistä lääkkeistä, kuten joistain kipulääkkeistä ja haponestolääkkeistä. Muita ummetuksen syitä voivat olla vähäkuituinen ruokavalio ja riittämätön nesteensaanti (lisätietoa elimistön kuivumisesta jäljempänä).

Jos sinulla on ummetusta, sinun pitäisi juoda enemmän ja syödä enemmän hedelmiä ja kuituja. Jos tilanne ei parane tai sinulla on kipua, pahoinvointia tai oksentelua, ota yhteyttä avannehoitajaan tai muuhun terveydenhuollon ammattilaiseen.

Lisätietoa ummetuksen muista syistä ja vältettävistä ruoista saat oppaastamme, jossa käsitellään kaasujen ja ummetuksen hallintaa kolostoomaleikkauksen jälkeen.

Ileostomia: Tukos tai umpeutuma

Jos ileostooma eli sykkyräsuoliavanne ei toimi oikein, siinä voi olla tukos tai umpeutuma.

Jos ileostooma ei ole toiminut 6 tuntiin ja sinulla on vatsakipuja ja pahoinvointia/oksetusta, ota yhteyttä avannehoitajaan tai muuhun terveydenhuollon ammattilaiseen.

Runsaasti erittävä avanne

Jos avanne erittää yli 2 litraa (2 000 ml) päivässä, se on runsaasti erittävä ja lisää elimistön kuivumisen ja akuutin munuaisvaurion riskiä.

Ileostooman eritteen pitäisi olla rakenteeltaan tahna- tai puuromaista, ei vetistä. Yli 12 tuntia kestänyt eritteen vetisyys tulee tutkia tarkemmin ja sen pohjalta pitäisi harkita ruokavalion muuttamista. Jos erite on vetistä yli 24 tunnin ajan, tarvitset terveydenhuollon ammattilaisen hoitoa.

Suuren vetisen eritemäärän syynä voi olla

  • infektio (sinulta saatetaan pyytää näytettä)
  • tukos
  • jonkin lääkkeen, kuten steroidien tai vahvojen kipulääkkeiden, käytön äkillinen lopettaminen
  • jonkin lääkkeen, kuten laksatiivien tai magnesiumin, ottaminen.


Voit lukea lisää runsaasti erittävistä avanteista täältä.

Kuivumistila

Jos sinulla on avanne, varsinkin ileostooma, olet alttiimpi elimistön kuivumiselle. Sinun pitää juoda runsaasti vettä, ellei sinulla ole nesterajoitusta.

Kuivumisen merkit:

  • heikotuksen tunne
  • huimaus
  • päänsärky
  • janoisuuden tunne
  • suun kuivuus
  • väsymyksen tunne
  • lihaskrampit/lihasheikkous
  • virtsan vähäisyys/puute
  • tumma, väkevä virtsa.


Jos kehosi tarvitsee nesteytystä, paras vaihtoehto on aina juoda vettä. Urheilujuomat voivat auttaa, samoin erityiset rehydraatioliuokset, joita on saatavilla apteekeista. Käytä näitä nesteitä, kunnes virtsasi on kirkasta tai vaaleankeltaista koko päivän ajan. Jos kuivumisen merkit jatkuvat, ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Lisäneuvoja

Jos kaipaat lisää ohjeita avanteen hoitoon, löydät paljon hyödyllistä tietoa avanteen hoidon oppimiskeskuksesta.

Muista, että oppimiskeskuksessa on vain yleisiä neuvoja, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan ohjeita, jotka terveydenhuollon ammattilainen on antanut suoraan sinulle.

Voit tutustua myös verkossa toimivista avanneyhteisöistä kokoamaamme oppaaseen, jos kaipaat vinkkejä tuen etsimiseen koronaviruskauden aikana.

Vastaamme kaikkiin Hollisterin tuotteita ja palveluita koskeviin kysymyksiisi, olitpa sitten potilas, hoitaja tai terveydenhuollon ammattilainen.

Ota yhteyttä

 

Materiaalit

  1. Association of Stoma Care Nurses UK (ASCN) ‑yhdistyksen tukema Brightonin ja Sussexin yliopistollisten sairaaloiden kansallisen terveyspalvelun (NHS) hoito-opas: https://www.bedfordshirehospitals.nhs.uk/documents/stoma-care-self-help-guide/
  2. Wound Ostomy and Continence Nurses Society: https://www.wocn.org/
  3. Peristomaalisen ihon arviointiopas kliinikoille: https://psag.wocn.org/