Henkilökohtaisten suojavarusteiden (PPE) alla olevan ihon suojaamisen tärkeys

Nykyään PPE-kasvomaskeja käytetään entistä enemmän, mikä voi ärsyttää tai vahingoittaa ihoa. Ihoa suojaavat Hollister Adapt ‑pyyhkeet voivat auttaa suojaamaan maskin alle jäävää ihoa1.

Lue lisää PPE-kasvomaskin alla olevan ihon suojaamisesta.

Vallitseva COVID-19-pandemia on johtanut siihen, että terveydenhuollon ammattilaiset käyttävät henkilökohtaisia suojavarusteita (PPE) merkittävästi enemmän, mikä saattaa vahingoittaa ihoa ja edellyttää lisäsuojausta2.

PPE ja ihovauriot

Henkilökohtaisia suojavarusteita käytetään terveydenhuollossa suojaamaan hoitohenkilöstöä potilaiden tartunnanaiheuttajilta ja toisaalta vähentämään riskiä, että hoitohenkilöstöstä siirtyy mikro-organismeja potilaisiin. Terveydenhuollon ammattilaisten käyttämiä, tartuntariskiä pienentäviä kirurgisia maskeja ja suojavisiirejä on monenlaisia, ja osa maskeista on tiukasti kiinni kasvoissa. (esim. N95)3.

Lisääntyneellä kasvomaskien käytöllä voi olla yhteys ihon ärsyyntymiseen ja rikkoutumiseen, joka aiheutuu kosteudesta, hankauksesta ja paineesta1.

Miksi tästä pitäisi olla huolissaan?

Maskin aiheuttama ihoärsytys on hyvin epämukavaa ja epämiellyttävää, eikä kenenkään pidä kärsiä siitä turhaan.

Tällä hetkellä yhtenä tärkeimmistä tavoista ehkäistä viruksen leviämistä pidetään yleisesti sitä, että “omiin kasvoihin ei kosketa”, sillä siten voidaan välttää viruksen kontaktia limakalvojen, tässä tapauksessa silmien, nenän ja suun kanssa.

“Vähäinenkin hankaus PPE-maskin ja kasvojen välillä saattaa lisätä kasvojen koskettamisen todennäköisyyttä, sillä se on luonnollinen tapa yrittää vähentää ärsytystä aivan huomaamattaan4”.

Siksi käsien huolellinen peseminen on niin tärkeää. Voit myös suojata ihoasi ja panostaa ennaltaehkäisyyn.

Miten voin suojata maskin alle jäävää ihoa?

Monet organisaatiot ovat julkaisseet ohjeita ja kannanottoja, joiden tarkoitus on ylläpitää hoitohenkilöstön ihon terveyttä ja ehkäistä kasvojen vahingoittumista PPE-maskien alla. Nämä ohjeet ovat luettavissa seuraavilla verkkosivuilla:

 • Guidance for Skin Health — Wound Ostomy Continence Nurse Society (WOCN)
 • Prevention and Management of Skin Damage Related to Personal Protective Equipment — Nurses Specializing in Wound Ostomy Continence Canada (NSWOC)
 • Position Paper on Preventing Injury with N95 Masks — NPIAP 
 • Helping prevent facial skin damage beneath personal protective equipment — NHS England and NHS Improvement
 •  

  WOCN Societyn, NSWOC:n ja NPIAP:n julkaisemat ohjeet ja kannanotot ovat todenneet, että nestemäisten ihonpinnoitusaineiden/‑suoja-aineiden levittäminen maskia koskettavalle ihoalueelle saattaa ehkäistä hankauksesta syntyviä ihovaurioita heikentämättä maskin istuvuutta. Tätä pidetäänkin hyvänä käytäntönä.

  Ihoa suojaava Hollister Adapt ‑pyyhe

  Ihoa suojaava Hollister Adapt ‑pyyhe on alkoholiton ja tekee iholle suojaavan kalvon (nestemäinen pinnoitusaine). Pyyhkeellä voi suojata ehjää ihoa (esim. posket, nenän, otsan ja korvat)5.

  Seuraa näitä vaiheita, niin käytät ihoa suojaavaa pyyhettä varmasti oikein6:

  • Pese ja kuivaa iho huolellisesti.
  • Avaa ihoa suojaavan pyyhkeen pakkaus ja ota pyyhe.
  • Pyyhi suoraan ehjälle ihoalueelle, jonka haluat suojata.
  • Varo silmiä ja limakalvoja.
  • Odota, että ihoalue tuntuu kuivalta kosketuksessa.
  • Pue PPE-maski tuotteen ohjeiden mukaisesti.


  Maskin istuvuus on kaikkein tärkeintä. Ohjeiden mukaan suojaavan pyyhkeen ei pitäisi vaikuttaa maskin eheyteen, sillä se ei lisää alueelle aineita, jotka voisivat vaikuttaa tiiviyteen1.

  Suojakalvon voi jättää paikalleen, sillä se ei vahingoita ihoa. Tarvittaessa sen voi poistaa kiinnityksenpoistoaineella. Jos pinnoite jää iholle, se on suojaava, ei haitallinen. Se toimii jatkossakin ihon suojana.1.

   


  Viitteet

  1. https://cdn.ymaws.com/member.wocn.org/resource/resmgr/covid19/Guidance_for_Skin_Health_Upd.pdf
  2. https://cdn.ymaws.com/npiap.com/resource/resmgr/position_statements/Mask_Position_Paper_FINAL_fo.pdf
  3. https://www.cdc.gov/niosh/npptl/pdfs/UnderstandDifferenceInfographic-508.pdf
  4. https://www.jaad.org/article/S0190-9622(20)30391-1/fulltext
  5. Hollisterin ihoa suojaavan pyyhkeen käyttöohje
  6. Hollisterin ihoa suojaavan pyyhkeen hoitovinkkilehtinen