Stomitillbehör – När och hur du ska använda dem

 

En patient som nyss har genomgått en stomioperation eller håller på att vänja sig vid att leva med en stomi kanske känner sig överväldigad av de olika stomiprodukterna.

Förutom påssystemet – som innefattar en stomihudbarriär och en påse – kanske patienten behöver använda ett stomitillbehör för att systemet ska fungera bra. Tillbehören kan göra att hudbarriären håller längre, hindra läckage, minska dålig lukt och göra det enklare att tömma påsen. Produkterna kan vara stomipastor, barriärringar, häftborttagningsmedel och bälten. För många patienter utgör sådana tillbehör en viktig del av deras dagliga rutiner för hygien och stomivård.

I den här artikeln beskriver vi några produkter från vår Adapt-tillbehörsserie och berättar mer om hur de fungerar. I varje avsnitt finns det också en länk till en guide med mer information om hur du använder just det stomitillbehöret.


Adapt plana barriärringar

Barriärringar är avsedda att skydda den peristomala huden. Barriärringen fyller ut ojämna hudytor för att hudbarriären ska passa bättre och det inte ska läcka stomiutflöde under hudbarriären.

Barriärringarna är av mjukt material så att du kan klippa, sträcka eller stapla dem tillsammans och anpassa dem efter påssystemet. De kan appliceras mot hudbarriärens självhäftande sida eller direkt mot ren, torr peristomal hud. De finns i olika storlekar och tjocklekar.

Läs informationen om det nyaste produkttillägget till Adapt-serien med barriärringar –
CeraRing barriärring.

En steg-för-steg-guide för att använda Adapt barriärringar


Adapt konvexa barriärringar

Hollister erbjuder också tillbehöret konvex barriärring. Konvexa barriärringar hjälper till att skapa en lätt konvexitet på en hudbarriär så att den ska passa bättre, läcka mindre och skydda den peristomala huden.

Adapt konvex barriärring finns i olika storlekar och två olika former – rund eller oval – för att rymma stomier av olika form. Den konvexa barriärringen ska appliceras på torr peristomal hud med den konvexa sidan nedåt eller mot hudbarriärens självhäftande sida med den platta sidan nedåt.

Läs informationen om det nyaste produkttillägget till Adapt-serien med konvexa barriärringar –
CeraRing konvex barriärring.

En steg-för-steg-guide för att använda Adapt konvexa barriärringar


Adapt smörjande deodorant

Ett problem för många som lever med ileostomi eller kolostomi är s.k. "pancaking". Termen används för att beskriva avföring som fastnar högst upp i påssystemet runt stomin. Eftersom innehållet inte faller ned i påsen fastnar det vid toppen och kan orsaka läckage eller störa funktionen för det inbyggda stomipåsfiltret.

En smörjande deodorant gör påstömningen enklare och kan hindra avföring från att fastna vid påsen. Den smörjer insidan av stomipåsen och ser till att avföringen åker ned till botten av påsen. Produkten ger också mindre dålig lukt vid tömning och påsbyte.

Adapt smörjande deodorant är färglös, luktfri och finns i både flaska och paket. Du kan använda den vid varje påsbyte och efter att påsen är tömd för att neutralisera lukten och hindra utflödet från att fastna.

En steg-för-steg-guide för att använda Adapt smörjande deodorant

Adapt smörjande deodorant


Adapt hudskyddande servetter utan sveda

Att leva med stomi innebär att en stomihudbarriär måste användas under längre perioder och att den måste tas bort från huden när påsen ska bytas. Detta kan irritera eller skada huden.

Adapt hudskyddande servetter utan sveda bildar en skyddsfilm på huden och fungerar som skyddslager mellan huden och stomihudbarriären. Det skyddar huden från att komma i kontakt med innehållet och när häftmedelsprodukter ska tas bort.

Applicera den hudskyddande servetten på frisk hud och se till att filmen torkar helt innan du applicerar stomihudbarriären. Vi rekommenderar dock inte att du använder den till hudbarriärer som har längre användningstid eftersom det kan förkorta användningstiden.

En steg-för-steg-guide för att använda Adapt hudskyddande servetter utan sveda

Adapt hudskyddande servetter utan sveda


Adapt stomibälte

Om patienter önskar ett säkrare påssystem kan ett stomibälte ge dem ytterligare trygghet. Kliniker rekommenderar ofta att ett stomibälte används (tillsammans med ett påssystem) för att förstärka konvexiteten och ge hudbarriären bättre passform.

Patienter kan använda vårt Adapt elastiska bälte med påsar som har bältesöron. Se till att bältesöronen är vända mot kroppen och att bältet används i linje med stomin. Bältet ska sitta bra men inte för hårt. Rätt passform innebär att två fingrar lätt kan rymmas mellan bältet och huden.

Tillbehöret kan justeras och tvättas.

En steg-för-steg-guide för att använda Adapt stomibälte

Adapt stomibälte


Adapt hudbarriärpasta

Adapt pasta hjälper till att skapa utfyllnad mellan stomin och stomihudbarriären. Detta kan hindra att stomiutflödet tränger under barriären och kommer i kontakt med patentens hud.

Den fungerar som en utfyllnad av ojämnheter och minskar risken för läckage. Adapt pastan har INGET häftämne och för mycket pasta kan hindra bra förslutning.

Den finns i tuber som är lätt att klämma ur, i två olika storlekar.

En steg-för-steg-guide för att använda Adapt hudbarriärpasta

Adapt hudbarriärpasta


Adapt stomipuder

Stomipuder är ett ej läkande puder som absorberar fukt från lätt irriterad eller fuktig hud runt stomin. Genom att absorbera fukt från huden runt stomin ger pudret barriären bättre fäste.

Det finns inga läkande substanser i stomipudret, det bara absorberar fukt så att hudbarriären ska fästa bättre mot huden. Pudra på påverkad peristomal hud men borsta bort överflödet, eftersom det kan hindra barriären från att fästa. Var noga med att sluta med stomipudret när huden är läkt. Vissa kliniker rekommenderar att en hudskyddande hinna appliceras över pudret men det krävs inte alltid.

En steg-för-steg-guide för att använda Adapt stomipuder

Adapt stomipuder


Adapt universellt medicinskt häftborttagningsmedel

Adapt universellt medicinskt häftborttagningsmedel hjälper till att ta bort stomihudbarriären och samtidigt minska risken för att skada huden. Det hjälper också till att ta bort häftmedel från huden.

Eftersom borttagningsmedlet är silikonbaserat och alkoholfritt svider det inte när produkten appliceras.

Häftborttagningsmedlet dunstar snabbt och torkar utan rester, så nästa hudbarriär får säkert fäste.

Adapt borttagningsmedel finns som servett eller spray.

En steg-för-steg-guide för att använda Adapt universellt medicinskt häftborttagningsmedel

Adapt universellt medicinskt häftborttagningsmedel

 


Om du letar efter mer vägledning för stomivård finns det mycket användbar information i Resurser för stomivårdspersonal från Hollister. Här finns blad med tips som behandlar många frågeställningar inom vården. Du kan också kontakta oss idag och ställa vilka frågor du vill om stomitillbehör.