Sanasto

Paranna pidätyskyvyn hoitoon ja tuotteisiin liittyvien termien tuntemustasi


Terminologiaa

Tällä sivulla esitetään lyhyesti muutamien termien merkityksiä.

Refluksin estävä

Virtsan keräyslaitteen kokoonpainuva materiaali tai putki, joka estää virtsaa palaamasta letkuun.

Asettimen kaulus

Joissain Hollister-penissuojuksissa oleva muoviohjain, jossa on kolot peukaloa ja etusormea varten, jotta suojus on helppo asettaa oikein peniksen kärkeä vasten.

Aseptinen toistokatetrointi

Toistokatetrointi steriileillä välineillä ja katetrin asettaminen steriilisti. Tässä käytetään steriiliä käyttövalmista tuotetta, joka voidaan asettaa paikalleen hansikkailla koskematta itse katetriin (esimerkiksi Advance Plus -toistokatetri tai hydrofiilinen VaPro-katetri).

Bentsalkoniumkloridi (BZK)

Mikrobeja tuhoava liuos, jolla virtsaputken aukko puhdistetaan ennen toistokatetrin asettamista. Ei jätä tahroja ihoon ja vaatteisiin.

Virtsarakko

Lantiossa oleva laajeneva ja supistuva pallomainen lihaksikas elin, joka varastoi ja poistaa virtsaa.

Virtsarakon katetrointi

Toimenpide, jossa katetri viedään virtsaputken tai avanteen läpi virtsarakkoon yleensä virtsan poistamiseksi elimistöstä.

Virtsarakon hallinta

Kyky hallita virtsaamista.

Virtsaamispäiväkirja

Paperinen tai sähköinen lomake, jolla pidetään kirjaa virtsaamiskerroista ja virtsankarkailusta.

Katetri (virtsa)

Tietynlainen ontto putki, joka viedään virtsaputken tai avanteen kautta virtsarakkoon virtsan poistamiseksi tai lääkkeen antamiseksi.

Katetrointi 

Toimenpide, jossa virtsarakkoon viedään putki virtsan poistamiseksi elimistöstä.

Puhdas toistokatetrointi

Toimenpide, jossa virtsarakko tyhjennetään puhtaalla toistokatetrilla. Katetri asetetaan ja poistetaan yleensä useita kertoja päivässä.

Suljettu järjestelmä

Järjestelmä, jossa kosketukseton katetri on virtsankeräyspussissa tai kiinnitetty siihen. Joitakin katetreja käsitellään pussin läpi ja ohjataan suojaavan kärjen läpi, kun katetri asetetaan virtsaputkeen koskettamatta sitä suoraan.

Suljetun järjestelmän pakkaus

Sisältää suljetun järjestelmän (katetri on virtsankeräyspussissa tai kiinnitetty siihen) ja joskus muitakin tarvikkeita.

Värikoodi

Hollisterin suorien toistokatetrien suppilopään väri ja koko vastaavat toisiaan, jotta katetreja voidaan tilata koon tai värin mukaan.

Liitin

Laite, joka kiinnittää jatkoletkun katetri- tai virtsapussijärjestelmään.

Pidätyskyky

Kyky hallita virtausta tai ulostamista ja niiden ajankohtaa.

Kaareva kärki

Katetrin kärjen hieman kaareva muoto helpottaa joillakin miehillä katetrin viemistä eturauhasen ohi. Joissakin tuotteissa on suppilopäässä kolo tai katetrin kyljessä raita, joka auttaa asettamaan katetrin oikein.

Ulkoinen kondomikatetri

Laite, joka kiinnitetään peniksen päälle virtsan keräystä varten. Laite on kiinnitettävä letkulla virtsankeräyspussiin.

Ulkoinen sulkijalihas

Pyöreä tahdonalainen virtsaputkea ympäröivä lihas. Kun lihas avautuu, virtsa poistuu, ja kun lihas sulkeutuu, virtsa ei pääse poistumaan.

Jatkoletku

Letku, joka yhdistää ulkoisen tai kestokatetrin ja virtsa- tai reisipussin toisiinsa. Voi toimia myös avannepussin tai haavan dreenin yhdistäjänä. Valmistettu yleensä lateksista tai vinyylistä.

Aukko

Katetrin alkupäässä oleva soikea aukko, joka helpottaa virtsan poistumista rakosta. Aukkoja on yleensä kaksi, ja ne voivat olla vastakkaisilla puolilla tai eri korkeudella.

Naisten virtsapussi

Sopivan kokoiseksi leikattava, yksiosainen vinyylipussi, jossa on joustava synteettinen ihonsuojalevy. Kiinnitetään ulkoisesti virtsaputken/vulvan tai välilihan alueelle. Pussi liitetään yleensä sängyn viereiseen keräyspussiin. Käytetään naispuolisilla vuodepotilailla.

Jäykkä katetri

Virtsaputken katetri, joka ei ole erityisen taipuisa.

Taipuisa katetri

Taipuisa virtsaputken katetri.

Flextend-ihonsuojalevy

Hollisterin ihonsuojalevy, joka kiinnittyy tiiviisti paikalleen ja estää vuotoja. Flextend -ihonsuojalevyn alle ei suositella ihon valmisteluaineita.

Foley-katetri

Katetri, joka viedään virtsarakkoon virtsaputken kautta virtsarakon jatkuvaa tyhjentämistä varten. Kytketään letkulla tyhjennyspussiin.

Fr-koko

Fr-koko on suoran tai kestokatetrin ulkohalkaisijan mittayksikkö. Fr 1 = 1/3 mm

Suppilo

Toistokatetrin virtausta ohjaava värillinen pää, jota ei viedä virtsaputkeen.  Monet valmistajat käyttävät suppiloissa värejä, jotka vastaavat katetrin tiettyjä Fr-kokoja.

Geelisäiliö

Hollisterin Advance- ja Advance Plus -katetrien sisältämä pieni, sininen, liukasteella täytetty taipuisa laite. Katetriin tulee liukastetta, kun se kulkee sinisen geelisäiliön läpi virtsaputkeen.

Sairauskertomus

Sairauskertomuksessa on tietoja muun muassa potilaan sairauksista, aiemmista terveysongelmista, vammoista, lääkkeistä ja kirurgisista toimenpiteistä.

Hydrofiilinen katetri

Katetri, jonka pinta liukastuu kosketuksissa steriilin veden tai suolaliuoksen kanssa, jotta virtsaputken kitka vähenee katetria asetettaessa.

Pidätyskyvyttömyys

Rakon tai suolen hallinnan menetys.

Kestokatetri

Taipuisa putki, joka jää virtsarakkoon virtsan poistamiseksi elimistöstä. Toiselta nimeltään Foley-katetri.

Infektio

Bakteerin aiheuttama tila elimistössä.

Sisäänrakennettu kieleke

Kulutusta kestävien lateksista valmistettujen Hollister-penissuojusten sisällä oleva ohut lateksikalvo. Se estää virtsaa heikentämästä katetrin kiinnitystä.

Merkkiviiva

(Usein kaarevan) katetrin kylkeen merkitty värillinen viiva tai kohouma, joka auttaa asettamaan katetrin oikein. Hollisterin tuotteissa ohjaimena toimii suppilon kolo.

Toistokatetri

Taipuisa putki, jonka kautta virtsarakko tyhjennetään säännöllisesti. Putki asetetaan paikalleen ja poistetaan säännöllisin väliajoin, toisin kuin kestokatetri. Käyttäjä voi tehdä katetroinnin itse.

Sisäinen sulkijalihas

Virtsarakon ja virtsaputken välistä aukkoa ympäröivä lihas, joka toimii tahdosta riippumatta.

Munuaiset 

Kaksi pavunmuotoista elintä, jotka sijaitsevat selkärangan kummallakin puolella, suodattavat verestä kuona-aineita ja tuottavat virtsaa.

Munuaistulehdus

Virtsatietulehdus, jonka yhteydessä munuaiskudokseen kehittyy tulehdusreaktio. Myös pyelonefriitti.

Lateksi

Luonnonkumista valmistettu materiaali, joka saattaa aiheuttaa allergisen reaktion. Punaisissa kumikatetreissa ja joissakin penissuojuksissa on lateksia.

Reisipussi

Reiteen kiinnitettävä litteä muovista valmistettu pussi, johon kestokatetrin virtsa kertyy.

Reisipussin hihnat

Reisipussia paikallaan pitävät kangashihnat.

Liukaste

Katetrin asettamista helpottava vesiliukoinen hyytelö.

Miesten ulkoinen virtsapussi

Sopivan kokoiseksi leikattava, yksiosainen pussi ja tarratausta. Liitetään yleensä sängyn viereiseen keräyspussiin. Käytetään miehillä, joiden liikkuvuus on rajoitettu.

Meatus 

Naisten ja miesten virtsaputken ulkoaukko.

Neurogeeninen rakko

Esimerkiksi diabeteksesta, aivohalvauksesta tai selkäydinvammasta aiheutuva neurologinen häiriö, jonka seurauksena virtsarakko veltostuu tai toimii epänormaalisti.

Nokturia

Tihentynyt virtsaamistarve yöllä.

Lateksiton

Tuotteessa ei ole luonnonkumia. Katetrit on yleensä valmistettu vinyylistä tai silikonista ja keräyspussit muovista. Vähentää lateksin aiheuttaman allergisen reaktion riskiä.

Soikea kärki

Katetrin soikea kärki helpottaa naisen virtsaputken aukon löytämistä katetroitaessa.

Yliaktiivinen rakko

Liian usein supistuva rakko, joka aiheuttaa tihentynyttä virtsaustarvetta ja saattaa heikentää pidätyskykyä.

Ylivuotoinkontinenssi

Liian täydestä (venyneestä) rakosta aiheutuva virtsankarkailu.

Lantionpohjan lihakset

Virtsaputken ja peräsuolen ympärillä olevat pienet lihasryhmät, jotka kannattelevat lantion elimiä ja auttavat ylläpitämään pidätyskykyä.

Liukastettu katetri

Katetri, joka liukastetaan aktivoimalla hydrofiilinen katetri tai viemällä katetri geelisäiliön läpi, tai suljetun järjestelmän liukastettu katetri tai liukastepaketin sisältävässä pakkauksessa oleva katetri, joka liukastetaan puhkaisemalla liukastepaketti ennen pakkauksen avaamista.

Eturauhanen

Miesten virtsarakon kaulan alapuolella virtsaputken ympärillä sijaitseva pieni rauhanen.

Suojaava kärki

Joidenkin toistokatetrien osa, joka asetetaan virtsaputkeen. Vähentää bakteerien pääsyä virtsateihin ohittamalla ensimmäiset 15 mm distaalisesta virtsaputkesta.

PVP-jodi

Mikrobeja tuhoava jodattu povidoniliuos, jolla virtsaputken aukko puhdistetaan ennen katetrin asettamista. Saattaa tahrata vaatteita.

Refleksi-inkontinenssi 

Virtsaamisrefleksin liikaherkkyydestä aiheutuva virtsankarkailu, joka voi tapahtua varoittamatta tai huomaamatta. Saattaa liittyä neurogeeniseen rakkoon.

Refluksi

Virtsan takaisinvirtaus virtsarakosta virtsanjohtimiin ja joskus munuaisiin asti.

Korkki

Joidenkin Hollister-toistokatetrien suojaavassa kärjessä on korkki suojana. Rengas auttaa korkin irrottamisessa, jos se ei muuten suju näppärästi.

Omatoiminen katetrointi

Käyttäjä tyhjentää virtsarakon itse toistokatetrilla.

Mitoitusopas

Käytetään penissuojien kanssa. Puoliympyrän muotoiset lovet auttavat arvioimaan peniksen läpimittaa oikean kokoista katetria valittaessa.

Pehmeä katetri

Hellävarainen taipuisa katetri, joka ei ole erityisen jäykkä.

SoftFlex-ihonsuojalevy

Hollisterin taipuisa ihonsuojalevy, joka mukautuu pyöreisiin ja epätasaisiin pintoihin. Niin hellävarainen, että se voidaan irrottaa vuorokauden kuluttua tai aiemminkin.

Suora kärki

Katetrin kapeneva, pyöristetty alkupää.

Ponnistusinkontinenssi

Ponnistuksesta aiheutuva virtsan karkaaminen esimerkiksi yskimisen, aivastelun, kiipeilyn tai nostamisen yhteydessä.

Suprapubinen katetri

Katetri, joka viedään virtsarakkoon häpyluun yläpuolisen ihon läpi virtsarakon jatkuvaa tyhjentämistä varten.

Ultraääni

Ultraääni- eli kaikukuvauksella voidaan selvittää virtsarakon ja muiden vatsaelinten muoto ja sijainti.

Aliaktiivinen rakko

Suurentunut, liikaa täyttyvä rakko. Täyttymisen aiheuttaman tuntopuutoksen takia rakko ei supistu tarpeeksi voimakkaasti ja virtsaputkesta tipahtelee pieniä määriä virtsaa.

Virtsanjohtimet

Kaksi onttoa putkea, joiden kautta virtsa siirtyy munuaisista virtsarakkoon.

Virtsaputki

Putki, jonka kautta virtsa poistuu virtsarakosta.

Pakkoinkontinenssi

Voimakas virtsaamistarve, joka johtaa virtsan tahattomaan karkaamiseen.

Virtsatutkimus

Virtsan sisällön tutkimus, jossa etsitään infektioita, diagnosoidaan aineenvaihduntasairauksia (esimerkiksi diabetes) ja saadaan tietoja munuaisten toiminnasta.

Virtsankarkailu

Sosiaalisia ongelmia tai hygieenistä haittaa aiheuttava virtsan tahaton karkaaminen.

Virtsatietulehdus

Virtsateiden kudoksiin tunkeutuneiden bakteerien aiheuttama sairaus.

Virtsa

Munuaisten verestä suodattama nestemäinen kuona-aine.

Virtsan kiteytyminen

Suolat ja mineraalit saattavat kiteytyä emäksisessä virtsassa. Emäksisen virtsan takia virtsarakossa saattaa myös kasvaa virtsatietulehduksia aiheuttavia bakteereita.

Urodynamia

Alempien tai ylempien virtsateiden toiminnan tutkimus.

Virtsaaminen

Virtsarakon tyhjentäminen.