Avanteen rutiinihoito – Materiaaleja terveydenhuollon ammattilaisille

 

Me Hollisterilla autamme terveydenhuollon ammattilaisia tarjoamaan avannepotilaille parasta mahdollista tukea. Emme pelkästään sopivilla tuotteilla vaan myös oikeilla opetusmateriaaleilla.

Siksi olemme koonneet pikaoppaan eri avannemateriaaleihin, joita voit hyödyntää potilaidesi kanssa – aina jokapäiväisistä perustoimista tekniseen avannehoitoon. Ensimmäiset kolme resurssia on tarkoitettu jaettavaksi potilaiden kanssa ja tuomaan heille varmuutta näinä haastavina aikoina. Neljäs taas nostaa esille fistelin hoitoon liittyviä haasteita ja tarjoaa koosteen potilaan/sairaanhoitajan tavoitteista.

Lopuksi olemme keränneet myös monia oppaita ja videoita, joita potilaat voivat lukea ja katsella itsenäisesti. Haluamme auttaa sinua ja potilaitasi saamaan tarvittavaa tietoa näinä vaikeina aikoina.

Avanteen rutiinihoito

Napsauta otsikkoa, niin pääset avannepotilaiden arjesta ranskalaisin viivoin koottuun pikaoppaaseen, joka sopii loistavasti hiljattain avanneleikkauksessa olleille.

Se käsittelee avannepussijärjestelmän mahdollisimman mukavaa ja tehokasta käyttöä. Seuraavassa kohdassa annetaan ohjeet avannetta ympäröivän ihon hoitoon yksinkertaisin kehotuksin ja kielloin.

Kolmannessa osiossa ideoidaan päivittäisen rutiinin luomista ja tapoja välttää mahdolliset ongelmat ennen niiden tapahtumista. Potilaita on aina hyvä muistuttaa siitä, että itseä hoitavaan terveydenhuollon ammattilaiseen kannattaa pitää yhteyttä – silloin kaikki huolet uskaltaa ottaa puheeksi.

Oppaassa on myös yksinkertainen sanasto, jossa selitetään selkokielellä jotain sanoja ja ilmauksia, joihin tuoreet avannepotilaat saattavat törmätä. Loppuun olemme jättäneet myös tilaa, johon voit lisätä omia potilaskohtaisia muistiinpanoja tai vinkkejä.

Paksusuoliavanteen huuhtelu

Tämä opas on tarkoitettu paksusuoliavanne- eli kolostoomapotilaille, jotka huuhtelevat itse tai haluavat oppia huuhtelemisesta. Aluksi selitetään huuhtelun perusteet – erityisesti se, miksi jotkut potilaat voivat käyttää huuhtelua ja toiset eivät. PDF-tiedostossa korostetaan lääkärien ja terveydenhuollon ammattilaisten antamien neuvojen noudattamisen tärkeyttä.

Tässä oppaassa annetaan vaiheittaiset ohjeet Hollisterin huuhtelusarjan käyttöön. Tällainen materiaali voi helpottaa potilaiden stressiä, sillä se säästää monimutkaisten ohjeiden ulkoa opettelulta.

Lopuksi on myös joitain yleisimpiä kysymyksiä. Niiden avulla potilas osaa olla rauhallisin mielin ja muistaa, että ei ole toimenpiteen kanssa yksin vaan tukea löytyy.

Runsaasti erittävä sykkyräsuoliavanne

Tässä potilasoppaassa käytetään liikennevalojärjestelmää helpottamaan runsaasti erittävää sykkyräsuoliavannetta eli ileostoomaa koskevan mahdollisesti monimutkaisen tiedon ymmärtämistä.

Vihreä, keltainen ja punainen väri osoittavat sykkyräsuoliavanteen normaalin erityksen ja hoitoa vaativan runsaan erityksen erot. Se myös tuo esille seikkoja, joihin potilaiden tulee kiinnittää huomiota, kuten mahdollisesti elimistön kuivumiseen viittaavia oireita.

Saat myös selkeitä neuvoja syömiseen, juomiseen ja runsaasti erittävän sykkyräsuoliavanteen hoitoon sekä mahdollisten ongelmien ratkaisemiseen.

Potilasta varten on kehitetty avanteen erityksen seurantamatriksi, jonka avulla potilas voi kirjata ylös, kuinka paljon on syönyt ja juonut ja kuinka paljon eritettä on tullut. Sillä tavalla tiedot ovat aina valmiina terveydenhuollon ammattilaisen kanssa keskustelemista varten.

Fistelin hoito

Sairauden tai leikkauksen jälkeen kehossa oleva kummallinen aukko voi olla potilaalle pelottava kokemus.

On tärkeää, että terveydenhuollon ammattilaisena osaat rauhoittaa potilasta mahdollisimman paljon kertomalla selkeitä faktoja, antamalla neuvoja ja pitämällä tilanteen osaavasti hallinnassa.

Fistelin hoidon oppaalla haluamme tuoda faktat helposti saataville selkeästi aiheittain, helppolukuisina luetteloina. Kieliasu on tiivis ja potilasystävällinen.

Opas auttaa tunnistamaan fistelin hoidon kriittiset tavoitteet vaihe vaiheelta. Lopuksi jokainen fistelin hoidon tavoite yhdistetään sopivaan Hollisterin tuotteeseen – ja kuvaa täydennetään oleellisin tiedoin.


Potilaiden kanssa jaettavia materiaaleja terveydenhuollon ammattilaisille

Vaikka potilaiden on luotettava terveydenhuollon ammattilaisiin, he tarvitsevat myös tietoa toimiakseen itsenäisesti. Tilanne on sama, jos potilas on menossa leikkaukseen tai jos hän on elänyt avanteen kanssa jo useita vuosia.

Sinä voit auttaa, sillä oppimiskeskuksessamme on saatavilla kattava valikoima opetusmateriaaleja. Ne vastaavat muun muassa kysymyksiin siitä, mikä avanne on ja minkä tyyppisiä avanteita voi olla. Avannepotilaille on ohjeartikkeleita muun muassa tuotetuntemuksesta ja pussin tyhjentämisestä tai vaihdosta. Olennaista tietoa on myös ihonhoidosta.

Monet hankkivat tietoa nykyään mieluummin videon muodossa, myös monet potilaistasi. Siksi meillä on myös hyödyllisiä opetusvideoita verkkosivustomme materiaaliosiossa. Videoista löytyy vastaus moniin yleisiin avannepotilaiden kysymyksiin. Videoita on helppo seurata, ja ne kestävät vain muutaman minuutin. Aiheuta ovat muun muassa "Mitä voin syödä?", "Avanteen mittaaminen" ja "Kuinka yksiosainen tyhjennettävä avannepussi kiinnitetään".

Jokainen potilas on tietenkin yksilö, ja jotkut haluavat syventyä aiheisiin enemmän. Sitä varten olemme laatineet avanneoppaat.  Samasta paikasta löytyy myös hoitovinkkilehtisiä.

Myös interaktiiviset oppaat ovat yhä suositumpia, ja loistava esimerkki sellaisesta on peristomaalisen ihon arviointi. Se on hyvä olla valmiina siltä varalta, että potilaalla ilmenee tavallisia komplikaatioita tai hän ei ole varma siitä, pitäisikö ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Vieraile säännöllisesti Ammatilliset resurssit ‑osiossa ja tutustu tuoreimpiin potilasoppaisiin ja avanneleikkaustietoihin.