Träning efter stomioperation: 6 vanliga frågor

Att hålla sig i form är en viktig del av hälsan. Här kan du få svaren på dina frågor om hur stomioperationer kan påverka din aktiva livsstil.

Exercising after Ostomy Surgery - 6 Common Questions

Få svar på dina frågor om träning med stomi.

Stomioperation är en stor omständighet som inte bör underskattas. De första veckorna, och även månaderna, efter en stomioperation kan vara svåra. Det tar tid att anpassa sig till att ha en stomi. När du är helt återställd kan du dock återgå till de fysiska aktiviteter som du utövade före operationen.

För många människor skapar stomioperationen en ny livslust. Tillsammans med den nyfunna entusiasmen kommer en önskan och beslutsamhet att uppnå nya mål. Eller kanske till och med prova på en nya aktiviteter.

Innan du börjar följer här några vanliga frågor och svar:

1. Vilka typer av idrott och träning kan jag utföra?

Innan du börjar titta på specifika sport- och träningsaktiviteter är det viktigt att förstå hur din kropp har reagerat på operationen. Om du inte har några komplikationer och din läkare inte har några invändningar kan du utöva nästan vilken typ av träning som helst – inklusive simning. Kontaktsporter, t.ex. rugby och fotboll, kan vara möjliga och även aktiviteter där du måste böja dig mycket, t.ex. bowling och aerobics, kan vara okej för dig.

2. Klarar min stomi av sport?

Din stomi är starkare än du kanske tror. Den nya utbuktningen på buken kan se sårbar ut, men den är faktiskt mycket motståndskraftig. Det kirurgiska snittet bör vara helt slutet ungefär tio dagar efter operationen. Med tiden kommer ärrvävnaden runt stomin att nå sin optimala styrka.

3. Bör jag vara orolig för att få ett parastomalt bråck?

Stomi innebär att du löper större risk att drabbas av ett parastomalt bråck vid lyft eller ansträngande träning. Det beror på att musklerna som stöder stomin inte är lika starka som före operationen. Men med rätt typ av träning och kunskap kan du minska risken och din eventuella oro. 

4. Vad kan jag göra för att undvika bråck?

Det finns flera saker du kan göra för att förebygga bråck. För det första ska du alltid tänka på att skydda din buk under en aktivitet. Du ska också kontrollera och hålla din vikt i schack. Prata med din kirurg innan du återupptar bukövningar eller aktiviteter som belastar området.

5. Vad kan jag göra om jag får bråck?

Kontakta sjukvårdspersonalen för att få vägledning om aktiviteter och hjälpmedel, t.ex. stödbälte, som kan vara lämpliga för din individuella situation

6. Vad händer om jag har ett perinealt sår efter operationen? Kan jag fortfarande träna?

Ja, du kan fortfarande vara aktiv, men ge dig själv gott om tid att läka. Ditt perineala sår beror på att anus och ändtarmen har avlägsnats, så det påverkas av nästan alla rörelser i underkroppen. Det här området kommer att vara ömmare än snittet på buken men med tiden kommer det att läka och bli lika motståndskraftigt.