Tärkeitä tietoja avannesidoksista

Oikean avannesidoksen valitseminen avanneleikkauksen jälkeen on tärkeää. Lue täältä lisää aiheesta.

What You Need to Know about Ostomy Pouching Systems

Lue lisää avannesidoksista.

Sairaalasta saamasi avannesidos voi olla yhteensopiva monien erilaisten avanteiden kanssa. Seuraavassa annetaan perustietoja eri avannesidoksista.

Yksi- ja kaksiosaiset avannesidokset

Avannesidoksia on saatavana kahtena eri tyyppinä: yksiosaisena ja kaksiosaisena. Kummallakin tyypillä on omat hyötynsä.

Kumpaankin avannesidostyyppiin sisältyy ihonsuojalevy sekä pussi. Ihonsuojalevy on avannesidoksen osa, joka kiinnitetään ihoosi avanteen ympärille. Se suojaa ihoasi ja pitää avannesidoksen paikallaan. Oikean ihonsuojalevyn valinta on tästä syystä hyvin tärkeää. Ihonsuojalevyä kutsutaan toisinaan myös pelkäksi suojalevyksi. Pussi kerää sisäänsä avanteesta tulevan eritteen.

Yksiosainen avannesidos: Tässä ihonsuojalevy on pysyvästi kiinni pussissa. Kun yksiosainen avannesidos vaihdetaan sekä pussi että ihonsuojalevy irroitetaan yhtä aikaa iholta. Avannesidos on helppokäyttöinen – poista vain ihonsuojalevyn suojus ja kiinnitä avannesidos paikalleen. Tämän avannesidoksen toinen hyöty on, että se kiinnittyy tasaisemmin ihoa vasten ja saattaa näkyä vähemmän vaatteiden alta. Jos sinulla on pullistuma tai tyrä lähellä avannetta, yksiosainen avannesidos voi olla istuvin vaihtoehto.

Kaksiosainen avannesidos: Tämä avannesidos on yksiosaista järjestelmää monipuolisempi. Ihonsuojalevy ja pussi ovat avannesidoksessa erillään. Osat kiinnitetään yhteen muovirenkaalla tai -laipalla, jolloin sidoksen irrottaminen ja hävittäminen erikseen on helppoa. Kaksiosaista avannesidosta käytettäessä pussi voidaan vaihtaa ilman, että ihonsuojalevyä on irrotettava. Voit käyttää erilaisia sidoksia aktiivisuudestasi riippuen. Esimerkiksi urheiltaessa tai seksin aikana voidaan käyttää pienempää pussia.


Lue alta yhteenveto tekijöistä, jotka avannesidosta valittaessa on hyvä ottaa huomioon.

Yksiosainen avannesidos voi olla sinulle parempi, jos:

Kaksiosainen avannesidos voi olla sinulle parempi, jos:

haluat helppokäyttöisen avannesidoksen, joka vaatii sinulta vähemmän toimia.

haluat jättää ihonsuojalevyn paikalleen, kun vaihdat pussin.

olet huolissasi siitä, että avannesidos näkyy vaatteidesi läpi.

haluat vaihtaa pussin ihonsuojalevyä useammin.

avanteesi lähellä on pullistuma tai tyrä.

aiot käyttää erilaista pussia liikuntaa tai seksiä harrastaessasi.

sinulla on niveltulehdus, huono näkö tai muita haasteita, joiden vuoksi yksinkertaisempi avannesidos on sinulle helpompi käyttää.

pelkäät, että ihonsuojalevyn usein tapahtuva vaihto ärsyttää avannetta ympäröivää ihoasi.


haluat pystyä vaihtamaan pussin nopeasti (käytetty pussi voidaan poistaa ja uusi kiinnittää paikalleen nopeasti).


Tyhjennettävät ja suljetut avannepussit

Avannepusseja on saatavana kahtena eri tyyppinä: tyhjennettävänä ja suljettuna versiona, joista kummallakin on omat etunsa.

Tyhjennettävät avannepussit: Näissä pusseissa on integroitu sulkujärjestelmä (pussiin rakennettu sulkumekanismi). Pussi tyhjennetään, kun kolmasosa tai puolet pussista on täynnä eritettä. Jos eritettä syntyy runsaasti koko päivän ajan, tyhjennettävä pussi voi olla parempi vaihtoehto. Pussin tyhjentäminen on nopeaa ja helppoa. Jos sinulle on tehty virtsa-avanne, tyhjennettävässä pussissasi on venttiili.

Suljetut avannepussit: Näitä pusseja ei tarvitse tyhjentää, joten ne yksinkertaisesti irrotetaan hävitystä varten. Suljetun pussin käyttöä kannattaa harkita, jos eritettä muodostuu vähemmän ja pussi on tyhjennettävä ainoastaan kerran tai kaksi päivässä. Suljetuissa pusseissa ei ole sulkimia, eikä niitä voi tyhjentää ja asettaa sitten takaisin paikoilleen. Pussi irrotetaan, tyhjennetään ja hävitetään.

Pusseja on saatavana useilla eri pituuksilla ja kirkkaina, läpinäkyvinä ja läpinäkymättöminä. Pehmeällä suojuksella varustetut pussit lisäävät mukavuuttasi ja peittävät pussin sisällön.


Tämän oppaan avulla löydät juuri sinulle sopivan pussin.

Pussin valitseminen

Tilanne

Mahdollinen ratkaisu

Haluat nähdä avanteesi ja pussisi sisällön.

Kirkkaat pussit

Et halua nähdä avannettasi tai pussisi sisältöä.

Beiget pussit

Ulostetta muodostuu harvoin (kerran tai kaksi päivässä).

Suljetut pussit

Ulostetta muodostuu usein (kolme kertaa päivässä tai useammin).

Tyhjennettävät pussit

Keskustele avannehoitajasi kanssa

Avannesidosta koskevat päätökset vaikuttavat päivittäiseen elämääsi, minkä vuoksi on tärkeää, että tuotteet valitaan yksilöllisten tarpeidesi perusteella. Avannehoitajasi osaa auttaa tällaisia päätöksiä tehtäessä.