Terve iho avanteen ympärillä pitäisi olla sääntö, ei poikkeus

Avannetta ympäröivän ihon tulisi näyttää samalta kuin vatsan muunkin ihon.

58 % avannepotilaista raportoi punoituksesta, 46 % raportoi kirvelystä ja 39 % raportoi kivusta tai arkuudesta avanteen ympärillä.*

Avannepotilaat uskovat, että iho-ongelmat johtuvat pääasiassa kiinnitysaineen ihoa repivästä vaikutuksesta ja vuodosta.

Yleisimmät syyt että avanne-erite vuotaa ihonsuojalevyn alle ovat ihonsuojalevyn huono istuvuus, virheellisesti asetettu ihonsuojalevy ja hikoilu.

Avannetta ympäröivä terve iho näyttää tällaiselta

Avannetta ympäröivän ihon täytyy olla ehjä, eikä siinä saa olla ärsyyntyneisyyttä, ihottumaa tai punoitusta. Hyvin istuva ihonsuojalevy suojaa ihoa avanne-eritteen aiheuttamalta ärsytykseltä ja vaurioilta. Ihonsuojalevyn oikeanlainen koostumus auttaa ehkäisemään avanteeseen liittyviä iho-ongelmia alusta alkaen.

Vaurioitunut iho

Avannetta ympäröivä vaurioitunut iho voi näyttää punoittavalta, verestävältä sekä ärtyneeltä ja lisäksi se voi tuntua aralta. Jos ihonsuojalevyn aukko on liian suuri tai  ihonsuojalevy ei tartu kunnolla, avanteesta tuleva erite voi vahingoittaa ihoa.
Katso kuva.

Vaurioitunut ja ärtynyt iho

Ihonsuojalevyn alaiset vauriot ja ärsytys voivat johtua liian usein toistuvista ihonsuojalevyn vaihdoista tai käyttäjän iholle sopimattomasta ihonsuojalevyn koostumuksesta. Myös vuoto ja ylimääräinen kosteus voivat olla syynä iho-ongelmiin.
Katso kuva.

Mitkä ovat yleisimmät iho-ongelmia koskevat väärinkäsitykset?

Kuinka yleistä ihon kutina on avanteen ympärillä?

* Perustuu markkinatutkimukseen 500 avanneleikatusta, jotka asuvat Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa, Saksassa ja Japanissa. Hollister Data on File, ref-01873, 2019.