Rutiner vid stomivård

Att ha en enkel hudvårdsrutin hjälper dig att bibehålla frisk peristomal hud. Här är några grundläggande tips som hjälper dig att undvika peristomala hudkomplikationer.

Routine Ostomy Skin Care

Lär dig vårdtips för peristomal hud

Att se till att huden runt stomin, din peristomala hud är frisk bör vara en viktig del av din dagliga stomirutin. Här är fyra beprövade hudvårdstips som hjälper dig att undvika besvärliga peristomala hudkomplikationer.

  1. Tänk på att inte använda för mycket tvål eller kräm på huden runt stomin. För de flesta personer räcker det att rengöra huden med vatten.
  2. Om tvål krävs ska du använda mild tvål utan lotion eller hudkräm, för att undvika att rester eller en hinna lämnas kvar på huden. Detta kan störa hudskyddsplattans häfta.
  3. Om du använder en hudförberedande torkduk innan du applicerar en hudskyddsplatta för långvarig användning kan det förkorta din användningstid.
  4. Följande rekommenderas INTE för rutinmässig peristomal hudvård: tvål med lotion, krämer, lotioner, puder, babyservetter, isopropylalkohol, steroida läkemedel eller salvor.

Viktigast av allt är att komma ihåg att ingen hudirritation är “normal.” Om du upptäcker att du har röd, skadad eller irriterad hud, sök hjälp av kvalificerad sjukvårdspersonal, t.ex. en stomiterapeut.