Erityisiä varotoimenpiteitä pyörätuolinkäyttäjille COVID-19-pandemian aikana

Opas levollisen, innokkaan ja toiveikkaan olon ylläpitämiseen.

 

Kaikkien täytyy pitää hyvää huolta itsestään COVID-19-pandemian aikana. Pyörätuolinkäyttäjien pitää kuitenkin huomioida erityiset riskit ja varotoimenpiteet. Tähän on syynä muun muassa se, että COVID-19-virus voi selvitä pyörätuolin tai avustuslaitteen (AT) pinnoilla.

Kuten muutkin virukset, COVID-19 leviää yskiessä ja aivastaessa vapautuvina pisaroina. Tämänhetkisten tietojen mukaan COVID-19 saattaa pysyä elinkykyisenä pinnalla tunteja tai päiviä sen mukaan, mitä materiaalia pinta on.

Tarkempia lukuja katsomatta turvallisinta on olettaa, että mistä tahansa pinnasta saattaa saada tartunnan, ja toimia sen mukaisesti. Jos työnnät manuaalista pyörätuolia tai käytät muuta avustuslaitetta, sinun kannattaa noudattaa erityisiä varotoimia.

Tässä artikkelissa käsitellään käsien pesemisen tärkeyttä ja esitellään muutama opas, joista voi olla hyötyä.


Pese kädet usein ja huolellisesti

On yleisesti tiedossa, että hyvän käsihygienian uskotaan ehkäisevän COVID-19-viruksen leviämistä. Siksi käsienpesua korostetaan samalla tavalla ympäri maailman.

Lääketieteellinen korkeakoulu Icahn School of Medicine at Mount Sinai suosittelee pesemään käsiä usein vähintään 20 sekunnin ajan vedellä ja saippualla tai alkoholipohjaisella käsihuuhteella, jos vettä ja saippuaa ei ole saatavilla.

Jos työnnät pyörätuolia renkaista, käsien peseminen on vielä tärkeämpää. Kosketat silloin muutaman sekunnin välein mitä tahansa, mitä renkaisiin on tarttunut maasta. Viruspisarat saattavat päätyä nimenomaan maahan, kuten moni muukin epämiellyttävä asia.

Yhtä tärkeää on muistaa olla koskematta käsillä omia kasvoja, sillä sitä kautta virukset pääsevät tartuntavaarallisilta pinnoilta ihmiskehoon. Vaikka olisit pessyt kätesi juuri äsken, virus on voinut taas siirtyä niihin heti, kun olet koskettanut jotakin pintaa.

Käsineiden käyttö on makuasia, mutta muista, että kädet on pestävä myös käsineiden riisumisen jälkeen, koska ne voivat olla saastuneita sekä ulko- että sisäpuolelta.

Jos katetroit, muista pestä kätesi aina ennen katetrointia ja sen jälkeen.

Pyörätuolin pitäminen puhtaana

Jos käytät manuaalista pyörätuolia, suurin osa koskemistasi kovista pinnoista on pyörätuolisi osia, useimmiten pyörän vannetta tai rengasta. Jos käytät sähköpyörätuolia tai muuta avustuslaitetta, ohjaussauva tai ohjauspaneeli ovat todennäköisimmät tartunnan lähteet ja ne on pidettävä puhtaina.

Yksi tapa pitää pyörätuolin pyörät puhtaina on kastaa kaksi liinaa tai keittiöpyyhettä lämpimään saippuaveteen ja pitää yhtä liinaa kummassakin kädessä samalla, kun työntää pyörätuolia eteenpäin, niin että renkaat pyyhkiytyvät puhdistusliinaan.

Pohdi, mitä pyörätuolin osia sinä kosketat tai muut koskettavat usein. Työntökahvat, käsinojat, jalkatuet ja pyörien lukot on kaikki puhdistettava huolellisesti, samoin tukitangot ja muut pinnat, joista otat kiinni noustessasi pyörätuolista tai istuessasi siihen.

Käytä valkaisuainetta varoen, sillä se voi reagoida joissain pyörätuoleissa käytettyjen muovien kanssa. Saippua käy kaikissa tapauksissa.

Fyysinen etäisyys on vielä tärkeämpää pyörätuolissa

Kun istut pyörätuolissa, olet matalammalla kuin useimmat lähelläsi seisovat ihmiset. Painovoiman vuoksi sinulla saattaa silloin olla suurempi riski saada ihmisten puhuessa, yskiessä tai aivastaessa leviäviä pisaroita. Siksi sinun on erityisen tärkeä muistaa pitää fyysistä etäisyyttä niin, että sinun ja pöpöjen välillä on tuntuva rako.

Entä maskit?

Lääketieteellinen N-95-maski suojaa tietenkin paremmin kuin kankainen maski. Lääketieteellisten tarvikkeiden kysyntä on kuitenkin kova. Siksi kannattaa harkita mitä tahansa tapaa peittää kasvot kauaskin yltävältä pisaratartunnalta suojautumiseksi. Muista vain puhdistaa itsesi ja maskisi, kun olet riisunut sen.

Jos sinulla on omaishoitaja tai kotisairaanhoitaja

Jos sinulla on henkilökohtainen avustaja, voit pyytää häntä käyttämään maskia ja käsineitä – se on suositeltavaa erityisesti silloin, jos hän on ollut kontaktissa mahdollisesti flunssa- tai COVID-19-tartunnan saaneen henkilön kanssa, vaikka hänellä itsellään ei olisi oireita.

Vastaavasti voit pyytää ketä tahansa sinua hoitavaa pesemään kätensä tai käyttämään käsihuuhdetta aina ennen kuin koskee sinuun. Jos henkilö on kotonasi, muista desinfioida kaikki pinnat ja paikat, joihin hän saattaa koskea.

Kaikki ovat erilaisia

Tiedämme, että jokainen pyörätuolinkäyttäjä on erityinen. Muuttujia on paljon, aina terveysongelmista käytössä olevan pyörätuolin tai muun avustuslaitteen tyyppiin. Siksi nämä neuvot ovat yleisluonteisia, eivätkä tietenkään sovi kaikille.

Useimmille hyvä uutinen on, että järkevästi ja varovasti toimimalla COVID-19-pandemian aikana voi elellä lähes tavalliseen tapaan.

Älä välitä siitä, jos käsienpesu ja pyörätuolin puhdistus vie aikaa ja joku joutuu odottamaan. Turvallisuutesi on kaikkein tärkeintä.

Kertaus varotoimista:
  • Pese käsiäsi vähintään 20 sekuntia etu- ja takapuolelta.
  • Puhdista kaikki pyörätuolin kohdat, joita olet saattanut koskettaa.
  • Jos käytät käsineitä, pese kätesi riisuttuasi ne.
  • Pyydä sinua hoitavia pitämään maskia ja desinfioimaan kätensä ennen kuin he koskevat sinuun.
  • Pyyhi päänoja tai pyörätuolin takapuoli.
  • Pyyhi ohjainsauvat, ohjaimet ja käsinojat.
  • Pyyhi sellaiset pyörätuolin osat, joihin muut saattavat koskea.
  • Älä koske kasvoihisi koviin pintoihin koskemisen jälkeen.
  • Pidä fyysistä etäisyyttä aina kun mahdollista.