Liikunta avanneleikkauksen jälkeen: 6 yleistä kysymystä

Hyvän kunnon ylläpitäminen on keskeinen osa terveyttä. Jos sinulla on kysyttävää avanneleikkauksen vaikutuksista liikkuvaan elämäntyyliisi, lue vastauksemme täältä.

Exercising after Ostomy Surgery - 6 Common Questions

Lue vastauksemme kysymyksiin liikunnan harjoittamisesta avanneleikkauksen jälkeen.

Avanneleikkaus on merkittävä toimenpide, jota ei pidä aliarvioida. Ensimmäiset viikot ja kuukaudet leikkauksen jälkeen voivat olla vaikeita. Avanteeseen tottumiseen menee oma aikansa. Kun olet täysin toipunut, voit kuitenkin alkaa taas harrastamaan liikuntaa, josta nautit ennen leikkausta.

Monille ihmisille avanneleikkaus tuo suorastaan uutta intoa elämään. Ja sen innon mukana tulevat halu ja päättäväisyys saavuttaa uusia tavoitteita. Tai ehkäpä jopa kokeilla uutta urheilulajia.

Ennen kuin aloitat urheilun, lue alta vastaukset muutamiin yleisimpiin kysymyksiin:

1. Millaista urheilua ja liikuntaa voin harrastaa?

Ennen minkään liikunta- tai urheiluharrastuksen aloittamista on tärkeää ymmärtää, miten kehosi on reagoinut avanneleikkaukseen. Jos komplikaatioita ei ole, eikä terveydenhuollon ammattilainen ole kieltänyt sinua harrastamasta liikuntaa, voit kokeilla lähes mitä tahansa lajeja, esimerkiksi uintia ja kontaktiurheilua, kuten rugbya tai jalkapalloa. Jopa vartalon taivutusta vaativat aktiviteetit, kuten keilaus ja aerobic, voivat olla mahdollisia.

2. Kestääkö avanne urheilua?

Avanne on vahvempi kuin yleisesti ajatellaan. Vatsassasi oleva ulkonema saattaa näyttää heikolta, mutta se on oikeasti hyvin kestävä. Leikkaushaava sulkeutuu yleensä jo noin kymmenen päivän kuluessa leikkauksesta. Ajan myötä avannetta ympäröivä arpikudos saavuttaa optimaalisen vahvuutensa.

3. Pitäisikö minun olla huolissani mahdollisen parastomaalisen tyrän kehittymisestä?

Avannepotilailla on suurempi riski saada parastomaalinen tyrä nostamisen tai raskaan liikunnan vuoksi. Tämä johtuu siitä, että avannetta tukevat lihakset eivät ole yhtä vahvoja kuin ennen leikkausta. 

4. Mitä voin tehdä välttääkseni tyrän kehittymisen?

Tyrän kehittymistä voi ehkäistä monin eri keinoin. Suojaa aina vatsasi alue erilaisten aktiviteettien aikana. Seuraa painoasi ja yritä pitää se kurissa. Keskustele kirurgin kanssa, ennen kuin aloitat vatsalihasharjoittelun tai muun aktiviteetin, joka rasittaa kyseistä aluetta.

5. Mitä, jos saan tyrän?

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, joka antaa sinulle ohjeita tilanteeseesi sopivista aktiviteeteista ja välineistä, kuten tukivöistä.

6. Mitä, jos minulla on välilihan alueella haava leikkauksesta? Voinko silti harrastaa liikuntaa?

Voit edelleen liikkua, mutta anna itsellesi myös aikaa parantua. Välilihan alueen haava on peräisin peräaukon ja peräsuolen poistamisleikkauksesta, ja lähes kaikki alavartalon liikkeet vaikuttavat siihen. Tämä alue on vatsassasi olevaa haavaa arempi, mutta ajan myötä sekin paranee ja vahvistuu.