Ruokavalio avanneleikkauksen jälkeen

Jokainen keho on erilainen. Avanneleikkauksesta toipumista edistävät hyvät elintavat ja -rutiinit – erityisesti ruokavalion osalta. Paina mieleesi seuraavat vinkit.

Settling into a Diet Routine after Ostomy Surgery

Lue lisää ruokavaliosta avanneleikkauksen jälkeen

Olosi ei ehkä ole kovinkaan tasapainoinen, kun palaat kotiin paksusuoli- tai ohutsuoliavanneleikkauksen jälkeen. Tämä on täysin ymmärrettävää. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että oikea ruokavalio voi auttaa sinua tuntemaan olosi paremmaksi. Pidä seuraavat vinkit mielessäsi, niin olet oma itsesi ennen kuin huomaatkaan.

Heti leikkauksen jälkeen:  Ulosteet ovat usein löysiä tai nestemäisiä. Tämä helpottaa yleensä ajan myötä. Monet ruoka-aineet voivat auttaa tekemään ulosteestasi kiinteämpää.

Päivittäin: Pyri juomaan päivän aikana 6–8 lasillista nestettä kuivumisen estämiseksi. Tarkista, että virtsaa tulee säännöllisesti ja että se on kirkasta tai vaaleaa. Se tarkoittaa, että kehossasi on todennäköisesti tarpeeksi nestettä. Jos virtsasi on ruskeaa tai tumman keltaista, sinun on juotava enemmän nesteitä. Keskustele ruokavalion rajoituksista terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Kuuden–kahdeksan viikon kuluttua: Avanne-erite tasoittuu ja pysyy sitten vakiona. Pyri jatkossakin nauttimaan oikea määrä nesteitä, suolaa ja kaloreita. Jos et ole vielä tehnyt niin, keskustele terveydenhuollon ammattilaisen kanssa juuri sinulle sopivasta ruokavaliosta.

Kun voit paremmin: Kaikki ihmiset ovat erilaisia, ja mukavuuden kokemus löytyy vasta, kun keho on valmis siihen. Kun tunnet olosi paremmaksi ja olet löytänyt omat rutiinisi, voit alkaa kokeilla lempiruokiasi. Suurin osa ihmisistä pystyy lopulta palaamaan leikkausta edeltävään ruokavalioonsa korkeintaan muutamilla rajoituksilla.

Anna kehosi asettaa uusi rutiinisi: Jokainen keho reagoi leikkaukseen eri tavalla. Elintapasi eivät myöskään ole samat kuin kaikilla muilla. Esimerkiksi ateria-ajat vaihtelevat henkilöstä toiseen ja voivat riippua myös sosiaalisista tekijöistä. Niin on myös ihmisillä, joilla ei ole avannetta. Kehosi toipuu leikkauksesta omalla tavallaan, joten anna sille aikaa.

Etsi itsellesi rento rutiini, niin alat taas nauttia ruoasta. Ja muista – kaikkea kohtuudella.