Avanteen hoito

Avanteen hoidon opettelu on tärkeä ensimmäinen askel aloittaessasi uutta elämääsi avanneleikkauksen jälkeen. Tutustu seuraaviin tärkeisiin ohjeisiin.

Keys to Caring for your Ostomy

Voit palata arjen toimintoihisi, kun terveydenhuollon ammattilainen antaa siihen luvan. Siihen voi mennä aikaa, mutta lopulta totut avannesidokseen ja löydät rutiinit, jotka sopivat elämäntyyliisi.

Alussa on hyvin tärkeää oppia ja ottaa käyttöön hyvät avanteen hoitotavat, kuten ihonsuojalevyn (osan, joka kiinnittyy ihoosi) vaihtaminen säännöllisesti. Hyvin istuva ihonsuojalevy suojaa ihoa avanne-eritteen aiheuttamalta ärsytykseltä.

Tutustu seuraaviin avanteen hoitovinkkeihin:

  • Tyhjennä pussi, kun kolmasosa tai puolet pussista on täynnä ulostetta tai kaasua.
  • Jos käytät puhdistusainetta, varmista, että se ei sisällä öljyjä tai voiteita, jotka voisivat häiritä kiinnitysaineen toimintaa.
  • Huuhtele ihosi vedellä ja kuivaa se hyvin ennen uuden sidoksen asettamista paikalleen.
  • Kun olet asettanut ihonsuojalevyn paikalleen, pitele sitä kehoasi vasten 30–60 sekunnin ajan. Paine ja lämpö auttavat aktivoimaan kiinnitysaineen. Tarkista aukkojen ja vuotojen varalta.
  • Jos käytät kaksiosaista sidosta, yritä asettaa ihonsuojalevy kulmassa (timantin muodossa), jotta se istuisi paikalleen tasaisemmin.
  • Vaihda ihonsuojalevy säännöllisesti. Löydät lopulta oman sinulle sopivan vaihtovälin.


Jos avanteesi ympärillä oleva iho punoittaa tai on rikkoutunut tai kostea tai jos sidos ei tahdo pysyä paikallaan, ota yhteys avannehoitajaasi. Tarkista avannetta ympäröivän ihon kunto säännöllisesti ongelmien ennaltaehkäisemiseksi.

Mietityttääkö suihkussa tai kylvyssä käyminen? Voit jättää ihonsuojalevyn ja pussin paikoilleen tai poistaa ne suihkun tai kylvyn ajaksi.