Kotiutumisen kahdeksan kohdan tarkastusluettelo

Ennen kuin siirryt sairaalasta takaisin kotiin, kertaa nämä tärkeät hoitovinkit ja varotoimet yhdessä avannehoitajasi kanssa.

Your 9 Point Hospital Discharge Checklist

Tutustu tähän kahdeksan kohdan luetteloon, jossa annetaan vinkkejä kotiutumiseen.

Sairaalasta kotiutuminen edellyttää, että sinulla on perusasiat hallussa.

Pussin tyhjentäminen: Pussin tyhjennystapa riippuu valitun pussin tyypistä. Suljettu avannepussi esimerkiksi vain irrotetaan ja hävitetään. Tyhjennettävä pussi taas on tyhjennettävä. Katso ohjeet kohdasta avannesidokset tai keskustele asiasta avannehoitajasi kanssa.

Avannesidoksen vaihtaminen: Avannesidos kannattaa vaihtaa silloin, kun avanne on vähiten aktiivinen. Monet ihmiset tekevät sen heti aamulla. Opit pikkuhiljaa tuntemaan kehosi rytmin, jolloin pystyt arvioimaan parhaan ajankohdan avannesidoksen vaihtoon.

Avanteen ja avanteen ympärillä olevan ihon hoito ja arviointi: Varmista, että avannehoitajasi käy kanssasi läpi tärkeitä avannettasi koskevia tietoja, kuten sen, miten avanteen kuntoa voidaan arvioida. Tämän lisäksi on tärkeää keskustella avannetta ympäröivän ihon eli peristomaalisen ihon hoidosta.

Avannesidoksen kiinnittäminen: Avannehoitajasi käy kanssasi läpi kaikki avannesidoksen kiinnitysvaiheet, kuten ihonsuojalevyn kiinnityksen, sen hyvän istuvuuden varmistamisen  ja tukevan kiinnittymisen tarkistamisen.

Mahdollisten komplikaatioiden oireet ja milloin ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen: Avanteen kotihoidossa voi toisinaan syntyä joitakin ongelmia. Pidä silmällä vuotoja, avannetta ympäröivän ihon ärsytystä, runsasta verenvuotoa avanteesta ja muita mahdollisia komplikaatioita, joiden vuoksi sinun on otettava yhteyttä avannehoitajaasi.

Kaasujen ja hajun hallinta (vain paksusuoliavanne ja ohutsuoliavanne): Kun suolesi alkaa toimimaan leikkauksen jälkeen, pussiin kertyy kaasua. Keskustele avannehoitajasi kanssa saatavilla olevista vaihtoehdoista.

Ruokavaliota ja nesteensaantia koskevat ohjeet: Voit vähitellen siirtyä takaisin normaaliin ruokavalioosi, ellei hoitajasi muuta suosittele. Tutustu myös näihin hyödyllisiin vinkkeihin avanneleikkauksen jälkeisestä syömisestä.

Kotihoidon ohjeet: Sinulle voidaan tarjota tilapäisiä tai jatkuvia kotihoitopalveluita toipumisesi ajaksi. Hoitohenkilöstö käy kaikki erityiset ohjeet läpi kanssasi.